LEVESEK
Tárkonyos raguleves
Hozzávalók 4személyre:
- pulykacomb 20dkg
- sárgarépa 1db
- fehérrépa 1db
- zöldborsó 20dkg
- gomba 5dkg
- hagyma 1db
- tárkony 2s
zál
- tárkonyecet 1dl
- citrom 1db
- tejszín 2dl
- liszt 1ek.
- só, bors
Elkészítés:
A pulykacombot megmossuk, és kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vöröshagymát felhevített olajban megdinszteljük, hozzátesszük a kockákra vágott húst, és együtt pirítjuk tovább, megvárva, míg a hús kifehéredik. A sárgarépát, a fehérrépát, a gombát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldborsót. Liszttel megszórjuk, felengedjük vízzel és tejszínnel, majd lassú tűzön puhára, főzzük. Hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, majd belekeverjük a tárkonyecetet és a citrom levét. Ha kell utána, ízesítünk. Egyet rottyan és forrón tálaljuk.
Paradicsomleves
Hozzávalók 4személyre:
- hagyma 1fej
- fokhagyma 1gerezd
- liszt 1ek.
- paradicsomlé 1l
- paradicsompüré 4ek.
- só, bors, cukor
Elkészítés:
A fazékban megpirítjuk a paradicsompürét, rádobjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát. Megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk ízlés szerint cukrot. Felöntjük kevés vízzel, és jól összeforraljuk. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk és rizzsel vagy tésztával, kínáljuk
Spárga krémleves
Hozzávalók 4személyre:
- spárga 60dkg
- tejszín 2dl
- só, bors, vegeta, szerecsendió
- fokhagyma 1 gerezd
- vaj 5dkg
Elkészítés:
A spárga alsó harmadát meghámozzuk, alsó végeit levágjuk. A spárgát megmossuk és lecsöpögtetjük. Vajon megfuttatjuk, majd felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, vegetával, fűszerezzük borssal, szerecsendióval, majd felforraljuk. Beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a fokhagymát, majd készre főzzük. Botmixerrel pépesítjük. Ha a spárga héjából főzzük a levest célszerű szűrön átpréselni, mert az erős rostok feltapadnak a botmixer pengéire és tönkreteheti a gépet!