A muffin egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin. Legtöbbször kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütik meg.
Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.
Alap muffin (nagyon finom)
Hozzávalók
Csokis muffin meggyel
Hozzávalók
Elkészítés:
A vajat olvaszd meg, és a cukorral keverd habosra. Egyesével adagold hozzá a tojásokat. Keverd hozzá a tejszínt, a lisztet és a sütőport, majd ha már egészen sima, akkor tedd bele a kis darabokra tördelt csokit és a meggyet is.
A muffinformákat béleld ki papírral, adagold bele a tésztát, és előmelegített sütőben süsd készre.
Boci muffin
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejből, a lisztből és a vajból besamel mártást készítünk, közben adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Kicsit kihűtjük.
A három tojást felverjük habosra a cukorral, majd hozzákeverjük a főzött krémhez.
Elfelezzük a krémet, és az egyikbe tesszük a kakaót és az olvasztott csokit. Hogy egyforma sűrűségű legyen mindkét tészta, a sárgához hozzákeverünk még 2 evőkanál lisztet.
Kivajazott-lisztezett muffin formába kanalazzuk felváltva a két krémet (a szilikonformát nem kell kikenni).
A tepsit vízfürdőbe állítjuk, és egy órát sütjük 180 fokon.
A tetejét leönthetjük fehér és tejcsokival vegyesen.
Sacher muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
A tojást és a cukrot jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan összekeverjük. Ezután a muffin formákba belemerjük a keveréket és mindegyikbe 2 szem meggyet helyezünk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük.
Miután tálra rakjuk, fél tábla csokoládét és 2 evőkanál sárgabaracklevárt összemelegítünk, és a muffinokra kenjük.
Kakaós túrós muffin
Hozzávalók
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a muffin formát kivajazzuk. Egy tálban összekeverjük a túrót, a vanilíáscukrot és a tejet. Egy másikban a lisztet, a csokis pudingot, a sütőport és a szódabikarbónát. Könnyedén felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és az írót (jobb híján lehet kefir is). Hozzáadjuk a lisztes keveréket és finoman belekeverjük a csokireszeléket. A muffin formákat félig megtöltjük a csokis masszával, a tetejükre 1-1 evőkanál túrós keveréket teszünk, majd azt befedjük a csokis tészta egyenletesen elosztott maradékával. 20-25 percig sütjük, a sütőformából csak 5 perc elteltével szedjük ki, nehogy szétszakadjanak!